Tuesday, November 21, 2006

VW (Vorstwagen)


Here we go again ! Ik heb tijdens mijn loopbaan en in familiale context ongeveer 30 keer een nieuwe Golf gekocht. Dus wat dat betreft zal het débacle van Vorst zeker niet aan mij liggen. Wat gebeurd is, stond te gebeuren, ook voor de resterende assemblagebedrijven is de vraag niet of, maar wanneer, zij eveneens zullen verdwijnen. Wij betalen nu de tol van de " sociaal gecorrigeerde" vrije markt economie. Versta mij niet verkeerd, ik blijf overtuigd dat dit het minst slechte samenlevingsmodel is dat we kunnen kiezen. Wanneer men echter " sociaal overcorrigeert" en de spelregels van de economie daarbij miskent, krijgt men des te sneller het deksel op de neus.
De kapitalistische onderneming heeft maar één bestaansreden ! Die bestaansreden is het generen van winst , om op die manier welvaart te creëren voor de aandeelhouders en voor de mensen en gezinnen die deel uitmaken van de onderneming, en om in haar voortbestaan te voorzien. Daarom is de primaire functie van elk management het behalen van economische resultaten. Het heeft gefaald wanneer het niet in staat is goederen en diensten te leveren tegen een prijs die de verbruiker bereid is te betalen! M.a.w. in primaire orde is het de klant die bepaalt of een onderneming zal overleven of verdwijnen. De rol van de overheid in dit proces mag enkel begeleidend zijn en dient de lasten voor de onderneming in redelijke termen te houden.
Onze bestuurders hebben in dit laatste opzicht een kortzichtige Sinterklaaspolitiek voorrang gegeven op lange termijnvisie, maar het is in wezen de klant die het doodvonnis van VW-vorst getekend heeft, en niet de directie in Duitsland.
Ik ben geen econoom, maar weet dat gezond boerenverstand dikteert dat in een huishouden er meer moet binnenkomen dan er buiten gaat, en dat dat ook geldt voor de staatshuishouding, qoud non. ( zie staatsschuld )
Onze troeven zijn schaars aan het worden op mondiaal vlak, reden te meer om er zorgvuldig mee om te springen. Hoe dan ? Investeren in kenniseconomie, diensten en logistiek en ontvetting van het staatsapparaat is volgens mij de boodschap.
Als we daarbij wensen dat de derde wereld het beter krijgt ( en dat willen we toch A-llah-maal ? ) zullen we het zelf met wat minder moeten doen. Moet kunnen , toch ?

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home