Sunday, November 26, 2006

thuiswerk


Het predicaat "60 + ", heb ik nog niet helemaal verwerkt, komt wellicht nog wel.
Om daartoe te komen tracht ik vooral de voordelen van deze status tot mij te nemen. Talrijk zijn ze niet , maar ze zijn er wel degelijk.
Al was het maar de luxe dat men zijn verplaatsingen deels kan onttrekken aan de " spitsuren ", waarin het fileleed het grootst is.
Deze week mocht ik evenwel nog eens proeven van de geneugten die de verkeerscongestie te bieden heeft ( 17 km op een uur ) en met enig leedvemaak denkt men dan onwillekeurig aan deze problematiek die al jaren bekend is maar alleen maar verergert.
Het lijkt wel dat het gewenningseffect de ernst van het probleem reeds heeft verdrongen.
Sporadisch komt onze minister van mobiliteit nog eens in het nieuws met reeds tot in den treure versleten promotie voor het openbaar vervoer en mobiliteitsplannen ( park and ride ) , fietspremies, voorbehouden rijstroken voor tram en bus, carpooling, CO2-taksen , stimulering cargovervoer per trein en over de binnenwateren, en tutti quanti .
Een veelbelovend concept komt van " de nieuwe werkvormen ". Zowel maatschappelijk, economisch als ecologisch zal " thuis en telewerk "de nieuwe toverformule zijn !
Te vroeg gejuicht : Wat blijkt uit een studie van de VUB ( de Tijd 19/10/06 ) : Thuiswerkers blijven niet thuis. Hun wekelijkse verplaatsingstijd ligt zelfs een kwartier hoger dan die voor de groep die nooit thuiswerkt. Vooral verplaatsingen voor de kinderen naar en van school te brengen ( tijdens de spits uiteraard ) maken dat de thuiswerkers gewoon mee staan aan te schuiven in de ochtend en avondfiles met de kinderen op de achterbank.
Nochtans biedt de nieuwe technologie ( videoconferencing via webcam ) onmiskenbaar besparingsmogelijkheden. Persoonlijk zou ik het idee van thuiswerk nog niet terug naar af voeren.
Vergeet niet dat ( mits een correcte positionering van de webcam ) de aanschaf van een maatkostuum totaal overbodig is. Het volstaat een " webcam outfit - half pak " te bezitten die toch aanzienlijk voordeliger moet zijn zoals op de foto te zien. Ik blijf dus voorstander: het file probleem wordt dan wel niet opgelost, maar een aanzienlijke besparing op het gezinsbudget voor werkkledij is toch ook niet te versmaden.
Nota: deze oplossing geldt evenzeer voor vrouwelijke thuiswerkers!

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home