Friday, September 15, 2006

Het steentje


De regering zoekt een oplossing om nu ook fiscale amnestie toe te kennen aan de " diamantairs".
Nu weet iedereen in het Antwerpse en in de Kempen dat de diamantsector van oudsher en wellicht ook door de aard van de handel een gesloten wereldje vormt waar zo goed als geen geschriften bij te pas komen en waar de meeste transacties " vertrouwensdeals" zijn. Controle is dus amper te organiseren !
Het weze gezegd dat " het steentje " tijdens de jaren 50-60-70 een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de na-oorlogse werkgelegenheid in Antwerpen en in de Antwerpse Kempen. Iedereen die van ver of nabij de evolutie gevolgd heeft, weet nochtans dat de " slijpers" ingeschreven werden aan een minimumloon, maar in werkelijkheid per stuk werden betaald, zodat dit minimumloon werd aangevuld met het verschil van de werkelijke verdienste , weliswaar " in het zwart ". Op korte termijn was dit voor de diamantbewerker een redelijk aantrekkelijke gang van zaken. Minimumloon impliceerde echter ook minimum bijdrage aan de sociale zekerheid . In de jaren zeventig stortte bovendien de mythe van het steentje op korte termijn in elkaar. De steentjes verhuisden naar de ontwikkelingslanden ( Afrika, India ) om daar aan een fractie van de loonkost bewerkt te worden. De vlaamse arbeider bleef met de kater zitten.
Hij stond " aan den dop ", was ziek geworden ingevolge "stoflong", of werd gepensioneerd, wel te verstaan aan " bestaansminima" ( wegens jarenlang te weinig patronale bijdragen gestort )
Tot zover in een notedop de sociale weerslag die door toedoen van de diamanthandelaars werd geschapen. De handel zelf bleef natuurlijk floreren !
Nu lees ik dat deze zelfde" diamantairs " een voorstel tot fiscale amestie aangeboden krijgen waardoor ze hun zwarte reserves wellicht aan gunstige voorwaarden kunnen valoriseren.
Over het sociale slagveld dat ze achtergelaten hebben geen woord.
Zijn onze politici nu echt zo wereldvreemd geworden dat ze zelfs de onrechtvaardigheid van al die fiscale gunsten aan grote fraudeurs niet meer inschatten.
Denken zij dat ze applaus gaan oogsten bij de duizenden diamantarbeiders van destijds ( of hun nakomelingen ) ?
Hoogmoed komt voor de val !

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home