Sunday, December 31, 2006

Sing a song .


De traditie verwatert stilaan, maar ze bestaat nog altijd in delen van de Kempen. Ik heb het over de "zangertjes" die op oudjaar van huis tot huis trokken om middels een nieuwjaarsliedje, een berg snoep, centen, appelsienen, en koekjes te vergaren. De tocht begon bij het ochtendgloren , uiteraard goed ingeduffeld ( toen was de aarde nog niet aan "t opwarmen ) en voorzien van een " bues " ( beurs) om de hals. Voor de niet ingewijden : ik bedoel een stoffen " buidel " die om de hals en op de buik werd gedragen voor collecte van de buit . Die laatste hing vooral af van de ambitie en alertheid van de zanger. Enige strategie was ook hier nuttig. Zo was het bv. niet verstandig om in te grote groep rond te trekken, of u aan te melden als er al een concurrent voor de deur stond, de" gever " had dan immers de neiging wat kariger om te springen met zijn gift.
Het kwam er ook op aan goed geïnformeerd te zijn over de adressen ( meestal neringdoeners ) wiens giften royaler waren dan doorsnee. Verder hing het ervan afof men tijdig begon en hoe lang men volhield. De meesten hielden het voor bekeken rond de middag. s'Namiddags doorgaan was niet verboden, en gebeurde ook door de meest graaizuchtigen, maar je hield er wel een zekere reputatie aan over die je voor de rest van je leven "stigmatiseerde" ( foei ! ) . Zo wist iedereen dat als " den groten gierigen Budts " langs geweest was ( het was dan al terug donker ) de manifestatie definitief voorbij was. Wou je snel en efficiënt te werk gaan ( zoals VRHSDT , zeg maar ) dan beperkte je je gezongen nieuwjaarswens best ook tot " oudjaar,nieuwjaar,'k wens een zalig nieuwjaar ! " , kort en goed!
Als de deur gesloten bleef, kon je je frustratie kwijt met volgende hit: " hooghuis, leeghuis, er zit een gierige pin in huis !!".
De zangertjes zijn inmiddels fel uitgedund, sommige worden per auto door papa of mama begeleid, velen zijn niet meer warm te krijgen voor wat appelsienen en enkele centen!
Vooruitgang is niet te stoppen!

" oudjaar, nieuwjaar, 'k wens een zalig nieuwjaar !"

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home