Saturday, December 23, 2006

Alarm, vogeltje dood !


Vogels zijn geen totaal onbekende wezens voor mij. Vooral in mijn jeugd had ik er mee te maken, als kind roofden wij merel-eieren , bliezen ze uit en maakten er kralen van. Vooral het mussenbestand was toen een geliefd doelwit om ze met een katapult ( wij noemden het een mussenslinger) of met een loodjesgeweer neer te halen. Er waren er immers in onze ogen veel te veel . Vinken, sijsjes, leeuwerikken , lijsters, distelvinken, ortelanen... werden in de herfst met mistnetten verschalkt. Zwaluwen kondigden de lente aan en waren te snel (en maakten constant schijnbewegingen) om geraakt te worden, dus werden met rust gelaten. Later trok ik dan met mijn nonkel ( vogelhandelaar ) wekelijks naar de Brusselse vogelmarkt. Om maar te zeggen dat ik , weliswaar geen specialist ben maar toch in enige mate zoals men dat nu pleegt te noemen een " ervaringsdeskundige ".
Ik verneem nu dat het WNF ( na jaren van uitvoerige studie ) vreest dat de fameuze opwarming van de aarde dreigt het bio-ritme van onze vogeltjes in de war te brengen . Is dat niet schrijnend ? Moet je daar niet dringend een bijdrage voor storten aan het WNF ? ( zodat ze nog lang en riant verder kunnen studeren en volgende angst-campagnes kunnen voorbereiden )
Stel u voor, de trekvogel komt niets vermoedend terug uit zijn winterverblijf en constateert dat zijn lievelingsgerecht aan insecten al enige weken ( wegens de warmte ) over haar maximale verspreiding heen is! Je zal maar een trekvogel wezen, er zit dan niets anders op dan andere voedselbronnen op te sporen ( en dat is verdomd lastig ) .
Over de het roofvogelbestand en hun nefaste invloed op de voedselpyramide ( ik zie de laatste jaren kraaien en roeken in schrikbarende kolonies terug opduiken ) geen woord.
Zou het niet kunnen dat het WNF al deze onheilsberichten de wereld instuurt om in de eerste plaats haar eigen riante positie in stand te houden ?
Als er een klimaatsverandering aan de gang is , ( dat is al meermaals gebeurd in de levencyclus van de aarde ) zal die ongetwijfeld zo geleidelijk gebeuren dat mens , dier en plant zich aan de gewijzigde omgevingsfactoren wel zal aanpassen , zeker ?
( evolutietheorie, survival of the fittest ?)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home