Thursday, December 07, 2006

Milieu-idiotie


Het geleuter over natuur , dierenwelzijn, milieu, veiligheid ..., neemt soms onvoorstelbare proporties aan . Zolang echter allerhande milieu-gezondheids-en dierenbeschermingsclubjes ruim genieten van staatssubsidiëring zal deze bemoeizieke en regeltjesproducerende machine uiteraard blijven bestaan en wellicht nog aan invloed winnen. Hun ziekelijke bemoeizucht , regelneverij, hun affectie voor normen, attesten, reglementen en voorschriften maakt dat ze zich niet schuwen om bijwijlen de meest onzinnige beweringen de wereld in te slingeren, vooral om hun subsidies ( en hun riant bestaan ) veilig te stellen.
Je kan geen maatschappelijk terrrein meer verzinnen dat intussen niet door de milieureglementitis is aangetast . ( bodemattest, stookolietankattest, nieuwe EPR-isolatienorm , autostoeltje, fietshelm, MAP, bosbeheerplan, windmolens, bio-massa, zonne-energie, varkenscastratie , verpakkingstaksen, CO2, ... te veel om op te noemen.

Je vraagt je af hoe onze generatie ( ° 40'er-50'er jaren ) in leven is gebleven? Volgens de geitenwollensokkentheorie zouden wij toch al lang dood moeten zijn ?
Oordeel zelf: Onze auto's hadden geen gordels, airbags of kinderstoeljes. Verf bevatte nog lood en cadmium,. Aan de trap was geen hekje, ging je te ver dan donderde je naar beneden.
Op de fiets zat je achterop met je gat op de bagagedrager, zonder helm uiteraard ( die was er zelfs niet voor een bromfiets of moto) . Water dronk men uit de kraan ( van de pomp ). Over conserverings-en kleurstoffen maakte niemand zich zorgen, nochtans had limonade een kleurtje dat je nu niet meer ziet. Voor vuilnis en tuinafval werd een vuurtje gestookt. Kauwgom legde je 's avonds op het nachtkastje en stak je 's morgens terug in je mond. Er was één tandenborstel , washandje en handdoek in gebruik door de ganse familie. We aten koekjes en brood met veel boter en spek, en werden toch niet dik. We dronken uit dezelfde fles en werden toch niet ziek.
Voedingswaren hadden geen vervaldatum, een ijskast hadden we niet. Krantenpapier deed dienst als WC-papier. Je had dus nog wat te lezen als je op de plank met een gat erin je behoefte deed. We gingen één keer per week in bad. GSM bestond niet, dus je moeder wist niet waar je uithing als je uithuizig was. We hebben ons gesneden, botten gebroken, tanden uitgevallen en niemand werd ervoor voor de rechter gesleurd. Het waren ongelukken. We gingen met de fiets naar school , alleen, ook in de winter. Er werd op straat gevoetbald en gekoerst, alleen de beste mochten meedoen, de anderen konden kijken en leren omgaan met teleurstellingen. Als je veertien was moest je kunnen roken . Vanaf 16 werd verwacht dat je meerdere pinten de baas kon , het hoorde als het ware bij het Rock & Roll tijdperk . De nieuwe waarden waren vrijheid, durf, moed (mislukking en succes ) werklust en verantwoordelijkheid. We moesten instaan voor de gevolgen van onze daden. ( als je je gat verbrandde, moest je op de blaren zitten). Onze generatie heeft zeker fouten gemaakt, maar heeft ongetwijfeld ook mede gezorgd voor de welvaart waarin wij nu verkeren ! Wij waren geen doetjes !


PS: inspiratie: Helden: www.uitkijk.net/milieu

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home