Friday, October 13, 2006

happy slapping


De laatste tijd komen meermaals busincidenten in het nieuws. Misschien nuttig , om verwarring te voorkomen, toch de meest voorkomende vormen van busincidenten even te overlopen en te illustreren met een voorbeeld.

1) klassiek busincident ; voorbeeld : Jongeren worden aangemaand om wat minder amok te maken en slaan de aanmaner ( Guido De Moor) gewoon dood . Dit soort incidenten dient wel vermeld in de pers . actie: diepgaand onderzoek of er geen ' uitlokking ' in het spel was door De Moor, daarna de " vermoedelijke daders " zo snel mogelijk op vrije voet stellen.Verdere onmiddellijke structurele maatregelen zijn niet nodig. Wel zal een commissie een veiligheidsplan opstellen.

2) speels busincident ; voorbeeld : Jongeren provoceren reizigers, lokken een vechtpartijtje uit dat ze per GSM filmen en op internet verspreiden. In vaktermen noemt men dit soort incidenten " happy slapping ". Eigenlijk gewone onschuldige pesterijen zoals gisteren het geval in Waregem.
Matige persbelangstelling. actie: 9 ' jongeren ' mogen na verhoor beschikken. Minister Katleen Van Brempt schuddebolt van verontwaardiging en zal camera(s plaatsen.

3) Ruw busincident; voorbeeld : verschillende incidenten deze week in het pajottenland en Brussel. De jongeren slaan en dreigen met messen en trachten op een ruwe wijze zich meester te maken van de dagontvangsten van de chauffeur. Actie: geen, wegens daders ontsnapt. Minister Katleen Van Brempt verschijnt knikkebollend voor de kamera ( zodat ze amper in beeld te houden is ) en verklaart dat de maatschappij tot haar verbazing ' verruwt' en dat ze haar verantwoordelijkheid zal opnemen. Het veiligheidsplan zal versneld uitgevoerd worden ( busschauffeurs zijn immers in staking gegaan ) . 20 " lijnspotters " zullen aangeworven worden. De mensen ( busreizigers ) zelf moeten echter ook hun verantwoordelijkheid opnemen.

PS: weet je nog hoe Katleen zich verzette tegen een uitbreiding van de bevoegdheid van de controleurs, om naast de vervoerbewijzen ook persoonsbewijzen te checken wanneer daartoe aanleiding zou bestaan?

Heerlijk land !

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home