Saturday, January 26, 2008

koffiedik




Een zwarte week voor de beurzen. Waaruit nogmaals blijkt dat "economen" en beleggingsadviseurs veeleer "gespecialiseerd " zijn in het aansmeren van " gebakken lucht " aan de naïeve belegger , dan dat zij mogen geacht worden uw spaargeld de meest gunstige opbrengst toe te bedelen. Het klinkt allemaal geloofwaardig, dat wel, zij spreken over grafieken, bodems en steunniveau's en noemen dat " technische analyse ". Welnu het heeft mijn inziens zoveel met " techniek " te maken als het kaartleggen door een " waarzegger ".
M.a.w, de objectieve criteria van waardebepaling van een aandeel ( koers/winst verhouding en menig andere indrukwekkende terminologie) en de macro-economische en politieke context die de beurzen beïnvloeden, zijn dermate ondoorzichtig en wisselvallig dat de doorsnee spaarder er best afstand van neemt.


Trouwens laat ons niet vergeten dat een slechte koers altijd gekocht wordt door een koper die dan meteen een gunstige aankoopkoers heeft. ( want gebaseerd op vraag en aanbod ) Wie manipuleert deze koersschommelingen? Als iemand er slechter van wordt is er altijd een tegenpartij die er beter van wordt. Deze laatste is evenwel niet de modale spaarder! Die staat er alleen maar bij en kijkt er " tandenkrassend "naar .
Meer en meer ervaar ik dat de beurs wellicht gemanipuleerd wordt op een sluwe manier door grote financiële spelers die zowel bij hausse als bij baisse verdienen, al was het maar aan de transacties van hun bij jan modaal verzamelde centen. Wat dan ? wegblijven op de beurs ? Niet noodzakelijk , ( hebzucht is nu eenmaal sterk) maar wel alleenlijk geld benutten dat je kan missen.
Al afgevraagd , waarom die specialisten dan eigenlijk nog werken ? Als zij echt doorzicht in hun materie hadden, is het immers niet langer nodig om voor de kost nog een jobke te doen ?


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home