Saturday, December 15, 2007

m"A"f


Antwerpen gaat als eerste stad in Vlaanderen de aanleg van ' groendaken ' verplichten. Dat zijn platte daken met grassen , mossen en vetplanten op een waterdicht onderdak . ( GVA: 14/12/07) Eerst dacht ik dat het om een vroege aprilgrap ging, maar neen hoor, het blijkt menens. ( Op de foto zie je z'on dak in bloei .)


Want, volgens een ' studie ' van Tuur Ceuppens, " adviseur " van schepen van stadsontwikkeling heeft dit alleen maar gunstige effecten op de klimaatverloedering !


Argumenten , Het is milieuvriendelijk en mooi ( ?) en de stadstemperatuur zou er 's zomers 3 graden door koelen en 's winters 3 graden door stijgen ! Is dat niet mooi meegenomen? Ander voordeel: het houdt veel regenwater tegen, dus minder overstromingen. Het absorbeert meer fijn stof, dus beter voor de longen. Het isoleert beter, dus minder stookkosten en minder lawaai-overlast.
Iedereen kan er zo hij wil een terras van maken, tuinhuisje, ligstoel, barbecue...Kortom de stad wil op deze manier haar steentje bijdragen aan de opwarming van de aarde.
Onderhoud? very easy, 1-maal per jaar controleren of de dakafvoeren niet verstopt zijn en that's it ! De planten onderhouden zichzelf , zo eenvoudig is dat.
Ik heb geen groen dak, maar wel enkele oudere daken waar mossen zich genesteld hebben.Welnu ik verzeker u dat hierdoor lekken en lopende kosten voor reinigen en ontstoppen van de afvoeren schering en inslag zijn!
Zou Tuur zelf ook een groen dak hebben , misschien is hij er dan al eens op zijn kop af gevallen.Over gewichtsbelasting, habitat voor ongewenst gedierte en constante bron van onderhoudsergernis rept Tuur echter met geen woord.
Slaande waanzin, als je 't mij vraagt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home