Saturday, December 08, 2007

File


Al eens op een vrijdagvoormiddag naar de hypermarkt geweest tijdens of voorafgaand aan de feestperiode ? Niet doen ! voor zover je wagen al ongeblutst geparkeerd geraakt, is het winkelen zelf gewoonweg een risicovolle en weinig bemoedigende bezigheid. Het gebouw is dan overbevolkt met twee soorten klanten : vergrijsde Bertha en Frans enerzijds en Ali en Fatima anderzijds.
De eerste groep vordert traag maar de " graaizucht " maakt hen vastberaden en roekeloos en het is duidelijk dat ze zich de feestpromoties niet willen laten ontglippen, getuige de bundels uitgeknipte bons uit de wekelijkse reklame folders die Bertha meedraagt. Drummen en ellebogenwerk is er nog juist niet bij .

Bovendien wordt het dringend tijd dat een " rijbewijs " met bijbehorend verkeersreglement voor de " poussettes" wordt ingevoerd. Deze karretjes hebben immers eerder de allure van overladen vrachtwagens die op de meest willekeurige plaatsen mogen geparkeerd worden, zodat er geen gang meer te ontdekken is zonder file! Totale willekeur leidt altijd tot chaos en hier is dat niet anders . Helemaal hallucinant wordt het als je je in de middengang begeeft. De kans dat je dan of links of rechts niet aangereden wordt door een tientonner is onbestaand. Hopeloos bovendien wanneer je de pech hebt dat Bertha en Frans bij toeval Josephine en Theo op het lijf lopen ! Dan moet er zo nodig gesjouweld worden over koetjes en kalfjes en dan bij voorkeur op een plaats waar van dan af elke verdere doorstroom van winkelkarretjes uitgesloten is! Deze " samenscholing" is trouwens ook een specialiteit van onze " gehoofddoekte" cultuurverrijkers die de supermarktpopulatie al maar uitdrukkelijker kleuren .Een derde groep obstakels wordt gevormd door Bertha's die een GSM oproep krijgen en denken dat dit apparaat werkt als een megafoon, en terwijl je staat te roepen moet je uiteraard het gangpad blokeren , toch ?
Compleet traumatisch wordt deze ervaring als je het onmiskenbaar aftakelingsproces van de " vergrijzing" tot je laat doordringen. Waar je ook kijkt...dik, dun, krom, klein, lang maar allen gerimpeld , uitgezakt en getekend door de tand des tijds ! Fraai is anders !

En zeggen dat wij ( mijn vrouw en ik ) participeren in deze processie. Ik heb er nooit diep over nagedacht, maar ik word er toch niet bepaald vrolijk van !


0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home