Thursday, February 08, 2007

Golfslag

De Golf, waarschijnlijk de meest succesvolle stadswagen van de laatste decennia.
Op de voorgrond de Golf V, achteraan de respectievelijke voorgangers. Deutsche gründlichheit gecombineerd met Belgische productie know-how, een Europees product dat meerdere eervolle vermeldingen verdiende. Zelf bezaten wij in familiale context als trouwe klant de vijf modellen. Kortom een betrouwbaar en gedegen product van eigen makelij om fier op te zijn. De Golf VI wordt thans aangekondigd voor 2008. De productie zal evenwel niet langer in Vorst plaatsvinden.De Golf was de opvolger van de legendarische kever.Van bij de lancering was het een schot in de roos. De Volkswagenfabriek in Vorst was één van de bevoorrechte productieunits die dank zij de Golf een welvarende ontwikkeling onderging. Iedereen tevreden ? Aanvankelijk wel, maar na enige tijd vonden de vakbonden dat er hier een terrein braak kwam om zichzelf eens te profileren met steeds maar verdere eisen op gebied van werk en loonvoorwaarden. Regelmatig een staking of betoging, minstens spierballenrollen, om zo hun eigen bestaansreden te dienen en in de media te komen.
Dat de bomen niet tot in de hemel groeien , dat de industrie inmiddels " gemondialiseerd" werd, dat er economische cycli bestaan...was niet meteen hun grote zorg. Met de jaren werd de " reputatie " van de fabriek in Vorst er zelfs een van " vakbondsbastion ". In 20o3 kwam de Golf V, de verkoop viel plots tegen.
( VW had te laat ingespeeld op de inmiddels beter in de markt liggende " SUV" rage, wordt wel eens beweerd )
Hoe dan ook , in 2007, Vorst terug in het nieuws: 3000 ontslagen.
Voor de zoveelste keer: de fabriek plat! Veel kabaal in de pers, de politiek héél verontwaardigd, eisen van royale afscheidspremies en weerom massaal teruggrijpen naar de toverformule van het" brugpensioen" ( dat men op termijn toch wil afschaffen ?)
Veel geblaat, weinig wol : Voorlopig nog geen sluiting voor Vorst! ( Audi A1 komt in de plaats van de Golf , oef! 1500 arbeidsplaatsen gered !)
Mijn mening: De doodstrijd voor Vorst is ingezet en onomkeerbaar.
Nu nog enige recuperatietactiek aanwenden middels enkele " vakbondsleiders " die via de media bekende koppen kregen, op de lijstvorming van de verkiezingen in te schakelen , en de
de saga van Vorst kan weldra naar de geschiedenisboeken.
"Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen !"

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home