Wednesday, August 23, 2006

Groen ! tip


Vandaag moest ik in Mortsel ( stad ! ) zijn . Eind jaren zestig heb ik er nog een vijftal jaren gewoond , het was er gezellig druk en ik hou er prettige herinneringen aan over. Wellicht niet helemaal objectief wegens en oversaust met de romantiek van onze prille start. Een kwartier op de tweede verdieping, een opkamertje als keuken en een WC met emmer water voor de spoeling; meer moest dat niet zijn. Het statuut van " stad " was er toen nog niet bij.
Sinds enige jaren wel. En ja hoor " noblesse oblige " en de infrastructuur van het centrum werd sindsdien grondig aangepakt !
Tot zover geen probleem.
De " remoddeling "van het straatbeeld met bijhorende mobiliteitsfilosofie voor voetganger, fietser auto, draagt evenwel het signatuur van Agalev, Groen!
De as Lier - Antwerpen vormt alst'ware de commerciële ader waarrond Mortsel -Oude God is gegroeid. Tegelijk vorm(de)t deze weg een belangrijke invalsweg voor Antwerpen.
Ingrid Pira ( Groen! ) zou er eens een " pareltje" van maken.
We zijn wel wat gewend van de verwezelijkingen van Agalev: verbod op chocoladen sigaretten ( maar hash en wiet gedogen !), verbod op staartamputatie van het Brabants trekpaard, ecoboni op milieuonvriendelijke verpakking, afbouw van kernenergie (terwijl onze buurlanden ( Frankrijk ) wetend dat er voorlopig geen alternatief is , kerncentrales bijbouwen) , milieucoördinator in de bedrijven, bodemsaneringsplicht voor de vlamingen ( maar niet voor de Walen )...
In Mortsel met name is het niet veel beter. De auto heeft er nog 1 ( één ) rijvak, fiets en voetpad op één niveau en dus nauwelijks te onderscheiden, werken die jaaaren hebben aangesleept.
Resultaat: één constante file van stationair draaiende wagens over ca. een kilometer wandelstraat, een stoffiltermasker zou dus zeker niet overbodig zijn om je longen te beschermen !
Onaandachtzaamheid leidt bovendien tot botsing met een groene fietser voor je er erg op hebt.
Nevenwerking: de automobilist zoekt allerhande sluipwegen door voorheen rustige woonwijken en zorgt daar dus ook voor de nodige wrevel !
Wat is het groene gedachtengoed toch schoon!
Mijn suggestie voor Ingrid Pira : zie illustratie : individuele windmolen waarmee rolschaatsen kunnen aangedreven worden. Auto is dan overbodig !

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home