Monday, August 21, 2006

Van baby-boomer tot opa-boomer


Na 25 jaren in dit leven, maak ik de balans op van mijn jeugd... Zo herinner ik mij een hit van Boudewijn De Groot.
Na 60 jaren, zou je geneigd zijn om hetzelfde te doen , maar je moet er dan bijnemen dat je haast het " fossielen" stadium hebt bereikt. Daarom doe ik het al eens nu ik nog slechts 59 ben. Ik ben geen man van ellenlang proza, aan trefwoorden heb je mijn inziens genoeg. Hier gaan we.
Jaren 40 : Wederopbouw, nieuwe hoop op betere tijden, kleuterklas in satijnen voorschoot, diamantbewerking in de kempen brengt grootschalige werkgelegenheid ( en floreert mede dank zij het zwartwerk ! )
Jaren 50 : Je ouders bouwen een nieuw huis , er kwam weldra een broertje en een zusje bij .( bouwen gebeurde met hulp van familie, op een stuk grond van mijn grootouders ) ( bouwgrond of landbouwgrond was immers gelijkwaardig) , de lagere school, respect voor de meester ( zoniet pedagogische tik met de regel of oorke-trek ) . De pastoor, de dokter, de leraar, notaris en advokaat vormen de " notabelen ", " nieuwe rijken " ( de bierbrouwer, kolenboer, martkramer e.a. neringdoeners ) kopen hun eerste " auto ", de arbeider volgt naar het eind van het decennium en bezit dan zelfs een TV. Thuis was dat een " kever" en een Nordmende" , telefoon en kabel is pas iets voor de jaren 70 . Arbeiderskinderen kunnen vooreerst naar de middelbare school ( met een beurs van het fonds der meest begaafden, stel u voor !! )
De maatschappelijke orde is stabiel, de welvaart neemt gestadig toe en op de radio zijn de eerste Rock &Roll klanken te horen. Solidariteit en sociaal engament zijn vanzelf sprekende waarden. Het leven is duidelijk en simpel.
Jaren 60 : welvaart went snel en smaakt naar " meer " , de arbeiderszonen ( dochters volgen pas later ) studeren eveneens aan de univ of hogeschool ( ttz, de 3 besten van de klas ! ) , de bekrompenheid moet weg, de culturele revolutie is nakend , sex, drugs, en rock & roll, in 68 barst de bom ! weg met de oude orde is de slogan van de studenten revolte, de twintigers van de jaren zestig maken zich klaar om de macht over te nemen en eens te laten zien dat zij het allemaal beter kunnen. Troubles in Kongo, daardoor onmoet ik mijn vrouw in mijn klas !
De sexuele revolutie, de dolle mina's en de provo's zijn op komst ! Iedereen is links ( ik ook ) The sky is the limit !
Jaren 70 : Start beroepsloopbaan, wij kopen een Simca 1000 en bouwen op onze beurt een huis , (TV en telefoon pas in de helft van het decennium ), Flower Power ! de Ik- cultuur is in aantocht , linkse ideologie is " hot " ( ché Guevara , je weet wel ) Ik ben OK, jij bent OK, weg met schuldgevoelens, geen schaamte meer, totale bevrijding, waarden als oprechtheid , respect en moed is voor de " loosers". De koude oorlog is de enige schaduwzijde, de linkse intellectueel kiest resoluut voor de communistische ideologie, en de vakbonden bouwen een onaantastbaar machtsbastion op , alles moet kunnen, verboden te verbieden!!
Wij doen het iets gematigder en krijgen 3 schatten van kinderen.
Jaren 80
: De PC in opgang. Maar donkere wolken aan de horizon, de hippie heeft er niet aan gedacht dat zelfontplooing en toegeven aan iedere impuls wel eens omslaat in losbandigheid en te ver kan gaan, de " ontplooiers " hebben gastarbeiders nodig om sommige werken te doen waar zij zelf hun neus voor ophalen, ( haast iedereen studeert inmiddels voort ) , de Magreb is de oplossing, Marokkanen stromen bij duizenden binnen en settelen zich al te graag in onze welvaartstaat. Onze linkse ( salon ) intellectuelen worden euforisch in hun discours om de weldaden van de stuifbevruchting tussen culturen de hemel in te prijzen,
Eigenaardig genoeg werd de " gelovige van de jaren 60, als een achterlijke boerenpummel beschouwd, en moet de Islam nu plots met respect en begrip behandeld worden. ( begrijpe wie kan ! )
De nieuwe medelanders zijn echter doordrongen van culturele en religieuse dogma's die onvermijdelijk met de waarden van ons avondland moeten botsen , ( pas in de tweede immigranten-generatie wordt duidelijk dat van integratie geen spraak is ) Onze onaantastbaar gewaande economie is inmiddels gaan sputteren, ruime werkloosheid !
Geen nood, er werd immers een royale verzorgingsstaat uitgebouwd, zodat iedereen nog een inkomen geniet. ( wel ten koste van 120% v.h. BNP aan openstaande staatsschulden )
Met hoogtes en laagtes snelt de tijd voorbij.
De kinderen zijn plots geen kinderen meer.

Jaren 90 : Loutering door overlijden van 3 van onze ouders .Protest tegen de linkse welvaartstaat ( met multiculturele onaantastbare dogma's ) groeit voorzichtig. Rechtse stromingen wijzen erop dat een koerswijziging zich opdringt .
Hola, dat mag niet doorgaan ! De term " politiek correct " wordt geintroduceerd! Voorbehouden aan de " machtspartijen " die hun priveleges met hand en tand zullen verdedigen. De problemen oplossen ? ( staatsschuld, multicultureel fiasco, onbetaalbare verzorgingsstaat ? ) nee hoor : jobs bijkreëren ( die niets bijbrengen ) , drukkinggroepen pamperen ( immigratie-stop , maar wel gezinshereniging , reguralisatie) , brugpensioenen...dus hier wat geven en elders weg nemen,
Links , centrum en rechts wordt één pot nat ( die zich meermaals nog laten chanteren door de groene milieu maffia ) M.a.w. alles is geoorloofd om toch maar aan de macht te blijven!
Anders gezegd : loodgietersbeleid en paarse eenheidsworst, Allen tegen één : vrijheid van mening muilbanden door iedereen te verketteren die anders denkt.
Inspraak zonder inzicht , leidt tot uitspraak zonder uitzicht !
21 ste eeuw : De verwenmaatschappij ploetert rustig door. Politiek is korte termijn overleven. Internet maakt van de wereld een dorp.
Productie bedrijven verdwijnen totaal uit het avondland, ( Ikzelf verkoop mijn bedrijf nu het nog kan ) , 21 september 2001 schudt op afschuwelijke wijze het Westen wakker, de Europese beleidsvoerders zijn caviaar linksen geworden, ( in riante villa's ver van de getto-wijken ) zij plakken wat pleisters en gaan door met hun goed-nieuws show ( via de regime-pers ) , regelneverij, en profitariaats monopolies...
Verketterd rechts groeit echter verder... de tijdbom tikt ...
Gelukkig hebben onze kinderen ons niet echt meer nodig.
Er zijn zelfs al kleinkinderen.

De baby-boomers zijn " papy- boomers geworden! Zij staan erbij en kijken ernaar !

Düren is een schone stad, maar blijven duren
...

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home