Saturday, February 24, 2007

Ambetantenaren


Ambetantenaren is het toponiem waarmee onze minister van " admistratieve vereenvoudiging " ( Quick, pour les femmes ! ) zijn blijk van respect debiteert tegenover het ambtenarencorps. Mij is het alles behalve duidelijk wat Quick de voorbije 4 jaar vereenvoudigd heeft. Wel kan ik een paar simpele procedures aanhalen die inmiddels gecompliceerder geworden zijn. Ik denk voor de vuist weg aan: huurcontracten voortaan verplicht te registreren , invoering van de Car-Pass, aanpassing voorrangsregels van rechts... eenvoudiger ?
Overigens raad ik Van Quickenborne de lectuur aan van Herman Janssen's boek " De ambtenarenplaag " . De auteur geeft een abstract van zijn werk op de site www.meervrijheid.nl en betoogt hierbij dat het ambtenarenapparaat van nature de neiging heeft om uit te dijen. Die toename vindt plaats onafhankelijk van de hoeveelheid werk die moet gedaan worden . Hoe kan dat ? Dit blijkt te wijten aan de" wet van Parkinson" ( 1958 ) en gaat als volgt in brevis:


Alfred is een hardwerkende ambtenaar, maar naarmate hij ouder wordt begint hij meer de sleur van de dag te voelen. Alfred is toe aan verandering. Ontslag ?een nieuwe collega ? Neen Alfred overtuigt zijn baas dat zijn werk moet worden verdeeld over twee jonge medewerkers, die hij kan aansturen en controleren. Zo geschiedt ( want zijn baas was vroeger ook een Alfred). Alfred is aldus onmisbaar, want hij is de enige die het werk van de twee jonge snaken kan overzien .

Als de twee junioren wat ouder geworden zijn , willen zij op hun beurt dat hun werk onder twee nieuwe medewerkers verdeeld wordt. Alfred steunt dit idee, want zijn functie wordt daardoor belangrijker. Uiteindelijk doen 7 medewerkers het werk dat oorspronkelijk door Alfred werd gedaan. Vervelen zij zich dan niet ? Integendeel , zij hebben het drukker dan ooit . Ze vergaderen over wie wat gaat doen, ze vragen elkaar advies en schrijven lijvige rapporten om elkaar te informeren....

De groei van het ambtenarenleger is dus een autonoom fenomeen , Quick zal dat niet veranderen. Integendeel !

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home